Språk Lag

FAQ

Jag är helt nybörjare på det här med båtar. Borde jag inte vara ute med båten en sommar för att kunna förstå kursen?
Svar: Nej, det är precis tvärtom! Gå kursen först så undviker du en massa problem. Och får mycket roligare när du kommer ut. De flesta som kommer på Förarintygskursen är som du. Kursen är till för er.

Vilken kurs ska man ta först, en teoretisk eller någon av de praktiska som seglingskurs eller motorbåtskurs?
Svar: Börja alltid med Förarintyget! Det är själva baskursen (vi säger inte så gärna “grund-kurs”) där du lär dig en hel del om navigation men också mycket om sjömanskap. Sedan kan du välja om du vill fortsätta att ta Kustskepparintyget så att du får köra större båtar, eller en praktisk kurs för din båttyp.

Nu när det finns GPS:er i alla båtar behöver man väl inte gå navigationskurser längre?
Svar: Jo, absolut! För det första behöver du förstå vad det är du ser på skärmen och vilken nytta den ger dig. Du behöver också kunna begränsningarna i den. Idag kör folk på grund, upp på land och krockar med varandra bara för att de har en skärm och använder den fel. Sedan innehåller kurserna väldigt mycket mer än navigation. Väjningsregler, hur du ska förtöja, ankra, förstå vädret, vårda miljön, vårda båten, rädda människor i sjön, förhindra sjösjuka, släcka bränder, kalla på hjälp, känna igen andra båtar i mörker och mycket annat.

Era priser ser ut att vara högre än vissa andras. Varför då?
Svar: En del utbildare talar bara om avgiften för kursen. Vi tycker att det är viktigt att redan från början berätta att du även behöver kursmaterial som till exempel sjökort och böcker, göra båtpraktik och betala för provet. Självklart ska du veta alla kostnaderna innan du kommer till kursen.

Det finns kurser på kortare tid och lägre pris än era. Deras deltagare blir väl också godkända på provet?
Svar: Ja, vi antar det eftersom kurserna finns kvar. Men att du blir godkänd säger inte att du har fått en bra utbildning. Vi kan på en förmiddag tala om för dig hur du ska svara på provet. Våra kurser är ändå på tre dagar utspridda på två helger för att du ska kunna hinna igenom hela kursinnehållet och ta in det. Vi lägger mycket tid på frågor och resonemang i våra kurser. Deltagarna pratar lika mycket som instruktörerna. Dessutom har vi väldigt roligt!

Borde man inte vänta några säsonger efter att ha tagit Förarintyg med att fortsätta med Kustskepparintyget?
Svar: Om du vet att du ska fortsätta så är det aldrig så lätt att göra det som direkt efter Förarintyget. Du känner igen mycket och har lättare att följa med i resonemangen. Det är jättekul att följa deltagarna och se att till exempel sjökortsarbete som var svårt i början av Förarintygskursen har blivit så superenkelt i slutet av Kustskepparkursen. Så blir du ju ännu bättre förberedd till kommande båtsäsong.

Vi har en snabb båt men det är bara en i familjen som kan lägga till med den. Hur ska vi göra för att kunna använda den mer? Manöverintygskursen handlar väl bara om att köra fort?
Svar: Nä, det är nästan tvärtom. Manöverintyg för högfartsbåt handlar mest om att köra en snabb båt långsamt. Lägga ut från bryggan, lägga till vid bryggan. Igen och igen. Sedan på andra sidan. På en annan brygga. Backa rakt. Backa ur en situation som inte är bra och börja om igen. Visst kör vi fort och övar på vågor, omkörningar och möten också. Men det går faktiskt fortare att lära sig än att förstå båtens beteende i låg fart. Om man inte är trygg i att lägga till med båten så drar man sig ju lite för att använda den. Vi har jättefina övningar som gör att man förstår hur det fungerar!

Internationella Båtskolan

Ryssviksvägen 12, SE 115 21 Stockholm
Sweden

Kontakta oss

Telefon: +46 8 32 17 50
E-post: info@intbat.se

Get connected!

❭ Facebook
© 2015 Internationella Båtskolan

 

 

Hemsida & Design av Intendit Webbyrå